Lanena posteljnina je enostavna za vzdrževanje. Posteljnino je potrebno pred prvo uporabo oprati. Lanena posteljnina ima dolgo življenjsko dobo, s pravilnim vzdrževanjem pa vas lahko razvaja desetletja.

Pranje

Našo posteljnino lahko perete ročno ali v pralnem stroju. Barvano tkanino pri največ 40°C, naravno in belo pa pri največ 60°C. Suho čiščenje ni dovoljeno. Priporočamo, da posamezne barve posteljnine perete ločeno, da je ne bi razbarvali. Posteljnina je iz naravnega materiala in je v neposrednem stiku z našo kožo. Priporočamo vam uporabo naravi prijaznih pralnih sredstev brez belil. Pred uporabo pralno sredstvo razredčite z vodo.

Kemično čiščenje

Kemično čiščenje ni dovoljeno. Madežev ne odstranjujte s kemičnimi topili.

Beljenje

Sredstev za beljenje na osnovi klora ne uporabljajte, ker lahko tkanina porumeni ali se poškoduje. Namesto tega rajši uporabljajte belila na osnovi kisika.

Krčenje

Naravna vlakna se po pranju krčijo. Največ po prvem in drugem ciklu pranja in sušenja. Pri izdelavi posteljnine upoštevamo odstotek predvidenega krčenja, zato posteljnino izdelamo ustrezno večjo.

Sušenje

Priporočamo, da posteljnine ne sušite v sušilnem stroju, izjemoma le pri nizkih nastavitvah temperature. Če jo sušite v sušilnem stroju, je ne posušite popolnoma, sicer se vlakna lahko poškodujejo. Prav tako odsvetujemo sušenje na radiatorju ali drugih grelnih telesih.Priporočamo, da vašo posteljnino sušite na zraku. Oprana posteljnina je mokra in težka, zato je ne sušite na ostrih robovih. Zaradi izrednih zračnih lastnosti se hitro posuši.

Likanje

Lanena posteljnina se naravno mečka, kar jo dela posebej živo, privlačno in udobno. V kolikor pa so vam bolj pri srcu gladke in ravne površine, pa posteljnino lahko likate, ko je še rahlo vlažna. Lahko jo likate tudi s parnim likalnikom pri srednji temperaturi.

Shranjevanje

Čisto posteljnino shranjujte v laneni, bombažni ali drugi vrečki iz naravnih materialov. Prostor mora biti suh in zračen. Posteljnine ne shranjujte v kartonasti škatli, plastični ali sintetični vrečki.