Uporabljamo eko cerificirane materiale

Za izdelavo naših artiklov uporabljamo certificirane naravne materiale, predvsem  lan,  bombaž in konopljo. Poreklo blaga je v glavnem iz evropsko. Blago ne vsebuje nevarnih snovi in je zato prijazno ljudem in okolju. Izbiramo le preizkušeno blago z najvišjimi eko certifikati:

 

 

LAN

Na kratko o lanu

Lan je ena najstarejših kulturnih rastlin, ki so jih kdaj koli gojili.  Njegovi začetki segajo v pradavnino, zato so lanena vlakna najstarejša naravna vlakna na svetu. Lanena tkanina je bila nekoč dostopna le višjim družbenim slojem. Z razvojem industrije sta laneno tkanino zaradi zapletenega postopka izdelave zamenjala bombaž, svila …

Danes se lan zaradi izjemnih lastnosti in široke uporabe zopet vrača nazaj. Rastlina je dobro odporna na vremenske pogoje, škodljivce in bolezni, zato posebnega tretiranja ne potrebuje. Je popolnoma biološko razgradljiv. Izmed vseh tekstilnih vlaken je lanena tkanina najbolj ekološko sprejemljiva.

Zakaj je lan tako poseben
  • Dopolnjuje naravno uravnavanje toplote telesa.
  • Predstavlja zdrav način bivanja.
  • Nežen masažni učinek spodbuja prekrvavitev in sprošča telo.
  • Ima antialergijske in antibakterijske lastnosti.
  • Je izredno zračen. Odlično odvaja vlago in preprečuje potenje.
  • Je manj dovzeten za umazanijo in neprijeten vonj.
  • Je izredno trpežen.
  • Z razliko od ostalih materialov, lanena tkanina postaja z vsakim pranjem prijetnejša na dotik .
  • Združuje eleganco in udobje.
  • Atraktiven zmečkan videz daje tudi posebno mehkobo.
  • Preprečuje preležanine.
 
Na kaj je potrebno paziti pri nakupu lanene posteljnine in oblačil

Naravna lastnost lanenega blaga je, da se mečka na svoj način. Odvisno od čistoče niti in samega proizvodnega procesa, pravo laneno blago mora ostati manj mehko kot bombažno, vendar še vedno dovolj udobno. Nikakor ne more biti laneno blago enako ali mehkejše kot bombažno. Večja voljnost in mehkoba lanenega blaga se dosega z raznimi mehanskimi in kemičnimi postopki,  kot so pranje s kamni, encimsko pranje, kemično pranje,….  Uporaba formaldehida za zmanjševanje mečkanja ni nobena izjema. Potem je tu še zaključna obdelava, pred navijanjem na role, kjer se najpogosteje uporablja razne voske, silikone in druge kemične mešanice. Vse z namenom, da bi bila tkanina čim prijetnejša na prvi otip, istočasno pa, da se ne bi mečkala. Veliko lanenega blaga na trgu danes ne dosega naših kriterijev selekcije.

 

EKOLOŠKI BOMBAŽ

 
Razlika med organskim in navadnim bombažem

Med navadnim in organskim bombažem je ogromna razlika. Vsakdo, ki je uporabil izdelke iz organskega bombaža, se bo težko vrnil k navadnemu bombažu. Koristi ekološkega bombaža se ne ustavijo le pri kakovosti proizvodov.

Ekološki bombaž je mehkejši, bolj udoben, hipoalergen in traja dolgo časa in sedaj tudi veste da postopek do pravega ekološkega bombaža potrebuje bolj zahtevno proizvodnjo vse od semena dalje. Najpomembnejše prednosti organskega bombaža sta varovanje okolja, ter zdrava tkanina za telo kar bo največji doprinos vsakemu posamezniku. Ekološki bombaž kot tkanina ni obdelan s kemikalijami in je za nošenje mehkejši in prijetnejši. Oblačila so bolj obstojna kot iz konvencionalnega, saj kemikalije uporabljene v pridelavi in predelavi spreminjajo naravne mehanske lastnosti. Vlakna izgobijo prožnost in čvrstost, zaradi česar se oblačila prej strgajo in uničijo. Z uporabo ekološkega bombaža pa seveda vsak doprinese k varovanju ekosistema, zmanjševanje odpadkov vode in zagotavljanje varnejšega delovnega okolja za kmete in proizvajalce.

Kompromis za zdravje in okolje

Najbolje je narediti kompromis med ceno in količino, na prvo mesto pa moramo vedno postaviti zdravje in skrb za okolje. Tako si lahko privoščimo nekoliko dražja ekološka oblačila, ki so bolj kakovostna in pomembna za zdravje nas in naših otrok, le naučiti se moramo racionalno kupovati in se vprašati, kaj nam več pomeni – polna omara cenenih, nekakovostnih oblačil, ki jih bomo dvakrat oprali in vrgli, ali manjša količina kakovostnih izdelkov, ki bodo nam in našemu zdravju služila leta in leta. Z odločitvijo za slednje ne bomo naredili veliko zgolj zase, temveč tudi za svoje okolje, na katerega prepogosto pozabljamo.

 

KONOPLJA

Razlogi za uporabo konopljinih oblačil

Konoplja je bila ena prvih rastlin, ki so jo uporabili kot vlakno, oblačila iz konoplje pa segajo v zgodovino, vse do zgodnjih 8000 pr.n.št. Podobno kot lan, je tudi konoplja, kot tkanina vrhunske kakovosti. Ima veliko dobrih lastnosti in zagotovo predstavlja prihodnost oblačenja. Njeno vlakno je upogljivo, kar pomeni, da se prileže k telesu in se manj mečka. Konoplja je prav tako naravni termoregulator, kar pomeni, da uravnava telesno temperaturo. Nas greje in hladi, ter dopušča telesu, da samouravnava telesno temperaturo. Konopljino blago je preprosto za čiščenje, ker se, tako kot večina naravnih materialov, čisti sama z zračenjem, pri pranju pa ne potrebuje agresivnih sredstev in visokih temperatur. Konopljino blago je trpežnejše kot bombažno. Po internetu obstaja veliko pričevanj, kjer ljudje trdijo, da konopljina tkanina “dobesedno traja večno”. Še eno zanimivo dejstvo o konopljinem tekstilu je, da bolj ko nosite konopljino oblačilo, mehkejše sčasoma postane. Konoplja je tudi enostavna za barvanje in ohranja barvo bolje kot katera koli druga industrijska tkanina. To je le nekaj izmed mnogih razlogov, zakaj je konoplja tako neverjetna tkanina.