Glavne prednosti pravega lanu

Globok in sproščujoč spanec
Znanstvene raziskave so potrdile, da je lažje zaspati v laneni posteljnini, ker lan pomaga pri čiščenju in obnavljanju telesa, saj vzpostavlja harmonijo med celicami. Vpliva tudi na človekovo čustveno doživljanje, zato zmanjšuje utrujenost in izboljšuje počutje. Po Evropi že najdemo zdravilišča, ki ponujajo ovijanje telesa v laneno tkanino.

Ščiti proti sevanju
Laneno blago predstavlja odličen filter za zaščito pred kemičnimi snovmi, hrupom in prahom. Lanena obleka zmanjšuje izpostavljenost sončnim gama žarkom za skoraj polovico. Odkrili so, da so bila lanena vlakna, ki so bila pridobljena iz radioaktivne prsti, povsem odporna na radiacijo.
Znano je, da se v zgradbah po namestitvi dobro zatesnjenih oken iz plastičnih mas nabira radioaktivni plin, imenovan radon. Radon nastaja tudi pri razpadu urana, ki se nahaja v tleh in gradbenih materialih. Pred škodljivimi učinki tega plina se lahko zavarujemo tako, da imamo stalno odprta okna ali pa da spimo na laneni posteljnini, ki znižuje raven sevanja za več kot dvakrat in prepolovi učinek sevanja gama žarkov.

Trpežna tkanina za dolgoletno uporabo
Zaradi posebne zgradbe lan sodi med najbolj odporne materiale in je primeren za dolgotrajno rabo. Natezna trdnost lanenega sukanca je dvakrat višja kot pri bombažu in trikrat višja kot pri volni. Lan ne spreminja oblike in ne pušča ostankov. Ob pravilni uporabi se niti ne skrči niti ne raztegne. Po vsakem pranju postaja mehkejši in bolj bel. Odporna je na madeže in molje.

Antialergena tkanina
Lan ne povzroča alergijskih reakcij in je koristen pri zdravljenju mnogih alergijskih obolenj. Učinkovit je pri spopadanju z vnetji. Lanena obleka pomaga odpravljati kožne bolezni – od običajnega izpuščaja do kroničnih vnetij. Lan ne draži kože, ker se na njegovih vlaknih ne nabirajo umazanija ter ostanki mila in apnenca. Odporen je tudi na amonijak in sečno kislino, ki se v višjih koncentracijah nahaja tudi v urinu otrok.
Zdravniki jo priporočajo ljudem s problematično ali preobčutljivo kožo in tistim, ki imajo dermatološke težave, alergije ali astmo. Spijo naj na beli laneni posteljnini. Ležanje na laneni posteljnini lajša tudi bolečine in nelagodje zaradi sončnih opeklin.

Termoregulacijska in zračno prepustna
Pozimi greje, poleti pa hladi ter odvaja odvečno toploto s kože tako, da če se telesna temperatura preveč dvigne in postane neprijetna, vase vpije vlago. Lanena posteljnina daje občutek, kot da se je temperatura znižala za 4–5 °C. Lan celo znižuje telesno temperaturo pri vročini.

Antibakterijska
Vsakodnevni stik s 100 % laneno tkanino zmanjšuje dovzetnost za prehladna obolenja. V krvi prihaja do zvišanja imunoglobulina A, ki krepi zaščito sluznice v ustih, dihalnih poteh in prebavni poti pred mikrobi in virusi. Pomanjkanje tega elementa povečuje tveganje za obolenja notranjih organov.
Ima redke bakteriološke lastnosti, zato je odporna na glivice in bakterije.

Preprečuje preležanine
Japonski raziskovalci ugotavljajo, da pri nepokretnih pacientih ne pride do preležanin, če se uporablja lanena posteljnina.
Hitrejše okrevanje
Mnogi posamezniki pričajo, da je bilo njihovo zdravljenje z ležanjem na 100 % laneni posteljnini hitrejše. Občutno so se zmanjšale bolečine po poškodbah ali kirurških posegih.

Higroskopska
To pomeni, da lan hitro vpija in izloča vlago. Voda z lanenih materialov izhlapeva tako hitro kot s površja ribnika. Ugotovljeno je bilo, da vpije do 20 % svoje suhe teže, zato se nam laneno blago vedno zdi sveže in hladno.

Antistatična
Laneno blago ne kopiči statične elektrike. Celo majhen dodatek lanenih vlaken (do 10 %) določenemu blagu je dovolj, da v celoti odpravi nastajanje statike.

Okolju prijazna
Pridelava lanu ohranja zdravo zemljo, njegova predelava pa ne škoduje ekosistemu. Vsi proizvodi iz lanu so biorazgradljivi. Lan je v celoti obnovljiv vir.

 

Najbolj osupljiva dejstva o lanu

Znanstveniki so odkrili, da lanena vlakna odsevajo svetlobo. Merili so svetlobno energijo živih bitij. Nobelov nagrajenec dr. Otto Heinrich Warburg je določil tipične vrednosti atomske frekvence povprečnih ljudi, starih 70–90 let. Rezultati z vrednostjo pod 50Å (angstrem) so bili določeni za tipično frekvenco kroničnih bolezni. Vrednost pod 15Å pa je pomenila diagnosticirano neozdravljivo bolezen, kot je npr. rak.

Izmerjena vrednost atomske frekvence lanenega blaga in volne znaša 5.000Å. Frekvenca bombaža znaša 40Å, vrednost organskega nebeljenega bombaža pa je 100Å. Svileno blago ima vrednost zgolj 10Å, zato ne koristi zdravju človeškega telesa. Tipična frekvenca rejona (vlakna lesa in bambusa) znaša 15Å. Vrednosti plastičnih materialov, kot so poliester, akril, spandeks, lycra, viskoza in najlon pa so enake nič.

Celice lanu so zelo kompatibilne s človeškimi, zato imajo blagodejen učinek na človeški organizem. Človeške celice so zmožne povsem razgraditi lanene celice, zato je laneno blago edini naravni material, ki se v kirurgiji uporablja za notranje šive.

Silicijev dioksid, ki se nahaja v lanenih vlaknih, preprečuje gnitje lanu, zato so bile ohranjene mumije egipčanskih faraonov ovite v najkakovostnejše laneno blago. Starodavne skrivnosti zdravljenja, navedene v svetih spisih, omenjajo, da je bilo to blago svetih oblačil ter del poti posvečenja.

Če želite ohraniti vaše zdravje in ozdraviti vaše telo, je priporočljivo, da za oblačila in posteljnino uporabljate volnene ali lanene materiale. Če želite ohraniti vibracijo materialov, potem volne in lanu ne uporabljajte skupaj. Znanstvene raziskave so potrdile, da je energija obeh materialov, ki sta bila uporabljena skupaj, dobesedno sesula električno polje, ker se frekvenci med seboj izničita. Pri občutljivih ljudeh je to povzročilo šibkost ali celo bolečine.