ZAKAJ JE POMEMBNO NOSITI ETIČNA IN TRAJNOSTNA OBLAČILA?

ZAKAJ JE POMEMBNO NOSITI ETIČNA IN TRAJNOSTNA OBLAČILA?

Ste kdaj pomislili katere so najbolj pereče težave v današnjem svetu?

Ste kdaj pomislili katere so najbolj pereče težave v današnjem svetu? Lahko bi pričeli kar z okoljsko problematiko. Povpraševanje po pitni vodi se z leti povečuje, cene pitnih voda rastejo, vzporedno s tem pa se soočamo s pomanjkanjem vode za naše prostoživeče živali. Pa odpadki? Tudi teh ni z leti manj. Ustvarjamo vedno več odpadkov in polnimo odlagališča v nedogled. 

Zaradi trenutnega “sodobnega” načina življenja pa ne trpi zgolj samo naša mati Zemlja temveč tudi mnogi ljudje. Vedno več je opaziti neenakosti v zdravstveni oskrbi, ter delitvi bogastva. Raziskave kažejo, da je povprečna življenjska doba v državah z nizkimi dohodki 62 let, v državah z višjimi dohodki pa 81 let. Medtem ima najbogatejši 1% svetovnega prebivalstva v lasti 45% vsega bogastva na svetu, mnogi drugi pa ostajajo ububožani. Ni fer, mar ne? 

Z vsem napisanim zgoraj, si upam trditi, da niste nikoli pomislili, da bi bila lahko ena izmed rešitev na omenjene težave zgolj v trajnostni in etični modi! Ampak je lahko! Etična in trajnostna oblačila lahko dejansko pomagajo rešiti številne probleme na načine, ki jih morda na prvo žogo ne pričakujete.

FAIR TRADE ali PRAVIČNA TRGOVINA

Vrjetno ste že slišali za pojem pravična trgovina. Pa veste kaj to je? To je globalno gibanje, ki vzpodbuja enakopravno, pravično in opolnomočeno trgovino. Ko kupite oblačila z oznako fair trade pomeni, da kupujete oblačila, ki niso bila narejena po neetičnih praksah, kot je na primer izkoriščanje otrok. 

Fair trade se osredotoča na ustvarjanje in krepitev dostojnega zaposlovanja na manj razvitih območjih. Običajno to pomeni delo z ljudmi v državah, ki so že v razvoju, lahko pa tudi zagotavljanje delovnih mest v skupnostih, kjer ni dovolj zaslužka. 

Spodaj navajam najpomembnejše značilnosti pravične trgovine:
  • Delovni odnosti temeljijo na transparentnosti, zaupanju in spoštovanju. 
  • Delavci prejemajo poštene plače ne glede na spol.
  • Delavcem so zagotovljeni varni in zdravi delovni pogoji.
  • Delavci imajo svobodo govora in lahko brez problema izražajo svoje mnenje. 
  • Delavci so zaščiteni pred diskriminacijo ter zlorabami, vključno s seksizmom, rasizmom, spolnim nadlegovanjem itd. 
  • Delavcem je omogočen dostop do zdravstvenih storitev in prostega časa.
  • Delavci imajo dostop do finančne pomoči za osamosvojitev in premagovanje revščine. 
  • Mnenja delavcev so cenjena!

 

Še vedno misliš, da z nakupom trajnostnih in etičnih oblačil nima posebnega vpliva na naš svet? Upam, da ne. Z nakupom in podporo etično narejenih oblačil lahko podpreš pozitivne in ustrezne pogoje za delavce po vsem svetu!

 

Ni komentarjev

Dodajte komentar